میدان امیر چخماق یزد از منحصر به فرد ترین شاهکارهای معماری و کاشی کاری قرن نهم هجری قمری است میدان امیرچخماق مربوط به دوره تیموری است و در دوران صفویان هم به همین اسم شهرت داشت دردوران شاه عباس برخی از آثار احیاء شد میدان امیرچخماق یزد شامل مسجد امیر چخماق ، بازار امیر چخماق ، تکیه امیر چخماق و دو آبانبار است ؛ مسجد امیر چخماق یزد در سال 1341 و تکیه امیر چخماق نیز در سال 1330 در فهرست آثار ملی ثبت شده است .
امیر جلالالدین چخماق (چقماق) شامی از امیران و سرداران شاهرخ تیموری بود وی به شامغازان یکی از محلات تبریز منسوب بود ، درسال ۸۳۶ هجری شاهرخ امیر چخماق را به حکومت یزد منسوب کرد ، امیرچقماق در مواقع جنگی از یزد به لشکر شاهرخ می رفت و روابط بسیار صمیمی و مستحکم با او داشت امیر چخماق با الگو گیری از بارگاه پادشاه شاهرخ و با همراهی همسرش فاطمه خاتون به آبادانی شهر یزد پرداخت.
میدان تاریخی امیر چخماق یزد از شاخص ترین و زیباترین بناهای تاریخی شهر یزد به شمار می رود کهاز نظر معماری و قدمت ارزش بالایی دارد ، مجموعه امیر چخماق در وسط بافت قدیمی شهر یزد واقع شده و از نقاط مهم شهر یزد به حساب می آید ، مسجد امیر چقماق در قرن 8 هجری قمری بنا شده است و از نظر مرتبه زیبایی بعد از مسجد جامع قرار دارد ؛ محراب صفه اصلی با تاف نمای مقرنس کاری ، شبکه های ظریف کاشی های معرق دور خارجی گنبد و سنگ نصب شده در کریاس مسجد از ویژگیهای معماری زیبای مسجد امیر چخماق یزد است .
میدان امیر چخماق تا قبل از دوره ی پهلوی به گورستان تبدیل شده بود و برخی از مردم مردگان خود را در آنجا دفن می کردند ، در دوران پهلوی از این کار جلوگیری شد و تمام گورها را ویران کردند ، در قرن 13 میدان امیر چخماق به حسینیه تبدیل شد ، عده ای معتقدند مناره های امیر چخماق جنبه ی تاریخی ندارد چون بیش از 80 سال از عمرش نمی گذرد ، در شرق میدان امیر چخماق، بازاری حاج قنبر وجود دارد که از بناهای نظام الدین حاجی قنبر جهانشاهی است.
شکل میدان امیر چخماق بعد از خیابان کشی های دوره پهلوی دچار دگرگونی های زیادی شد ، دیواره های میدان تخریب شد و میدان کوچکی تاسیس شد و مسجد امیر چخماق با میدان مقابل حسینیه ادغام شد ، در دوره های بعدی بر اثر تغییرات عمده ، تنها جدار باقی مانده بدنه جنوب شرقی و در واقع همان بدنه اصلی تکیه امیر چخماق است این تکیه شامل غرفه هایی با مصالح آجری است که در سه طبقه به صورت پلکانی روی هم قرار دارند .
یکی دیگه از مکان های گردشگری شهر یزد آتشکده ی بهرام است اگه دوس دارین باهاش آشنا بشین اینجا کلیک کنید .
میدان امیر چخماق نماد شهر یزده که در خیابان امام خمینی و کنار چهاراه شهدا روبروی فرمانداری قرار داره و مسیر سرراستی داره و اگه بخواین برای بازدید از مسجد برید تمام مسیر ماشین رو هستش و براحتی میتونین مسیر رو پیدا کنین، این مجموعه شامل مسجد، بازار، تکیه و آب انبار که مختصرا توضیحش میدیم. یکی از بخش های جالب و دیدنی میدان نخل بزرگیه که بهش نخل حیدری ها هم میگن و به عقیده برخی این نخل کهن ترین نخله. شاید نخل معمولی به نظر برسه ولی حدود 450 سال قدمت داره و در زمان صفویه کاشته شده و مردم یزد عقاید خاصی نسبت به این نخل دارن.
همون بازار میدان امیر چخماقه که با وجود قدمتی که داره هنوز هم به خصوص قسمت شمالیش رونق داره و مثل بازارهای قدیمی هر شهری معماری خاص خودش رو داره توی این بازار فرش، انواع شیرینی های یزدی و طلا، پارچه و صنایع دستی یزد به فروش میرسه، این بازار یکی از بازارهای مهم شهره یزده که خیلی هم جالب و دیدنیه و هر ساله علاوه بر گردشگران ایرانی پذیرای گردشگران خارجی هم هست. این بازار طوری ساخته شده که اگه خسته راه هم باشین نمیتونین در برابرش مقاومت کنین و سری بهش میزنین. معماری قدیمی و صنایع دستی و کالاها و وسایل جدید که توی این بازار کنار هم قرار گرفتن زیباییش رو چند برابر کرده.
ساخت این آب انبار برمیگرده به دوران صفویه که درست کنار بازار ساخته شده و شامل سه آب انباره که در حال حاضر فقط دوتای اون باقی مانده، اسم یکی از آب انبارها ستی فاطمه اس که مربوط به دوران صفویه و اسم اون یکی آب انبار حاجی قنبره که احتمالا مربوط به دوران صفویه هستش و در حال حاضر ازش به عنوان موزه آب استفاده میشه. بازدید از از این آب انبارها تجربه ای جالب و جذابه چون امروزه دیگه آب انباری ساخته نمیشه و شاید خیلی از افراد حتی آب انبار معمولی هم ندیده باشن چه برسه به این آب انبار که معماری جالب و چشم نواز داره. آب انبار در سال 1385 به ثبت آثار ملی رسید.
این تکیه در قسمت شرقی میدان در قرن سیزدهم ساخته شده، تکیه جاییه که غرفه های بزرگی داره که مردم موقع مراسم عزاداری به اونجا میرفتن و مراسم رو برگزار میکردن. این تکیه سال ۱۳۳۰ به ثبت آثار ملی رسید. تکیه هم بعد از ساخت میدان ساخته شده و طرز ساخت و معماری اون بسیار جالبه و گردشگرانی که برای بازدید به میدان امیرچخماق میرن ساخت و بنای تکیه برایشان خیره کننده و جذابه.
در قسمت جنوبی میدان امیرچخماق مسجدی قرار داره که اون هم در قرن نهم ساخته شده، بعد از مسجد جامع یزد این مسجد دومین مسجد مهم شهره چون هم زیباست و همه خیلی بزرگه بخاطر قدمتی که داره گنبدش کمی ترک خورده برای تزیین گنبد مسجد از کاشی های سبز رنگی استفاده کردن که زیبایی این نمای تاریخی رو چند برابر کرده اطراف گنبد هم کتیبه هایی با خط کوفی دیده میشه روی سردر مسجد هم سنگی نصب شده که به روی اون به خط زیبای نستعلیق متنی نوشته شده که مربوط به وقف مسجد هستش . مسجد امیر چقماق هم در تاریخ 11 دی 1330 به ثبت آثار ملی رسید.
Follow us on social networks
All rights reserved by Shadan Gasht Ariya Co. (Ariya Leader). Copyright © 2018 AriyaLeader.com