کاخ هشت بهشت اصفهان در سال 1080 قمری در زمان صفویان در نزدیکی باغ بلبل ساخته شده است . باغ بزرگی که کاخ هشت بهشت در آن قرار دارد بخشی از باغ نقش جهان بود که شاه اسماعیل اول آن را ساخت و در دوران جانشینانش به بخش های گوناگون تقسیم شد.
باغ هشت بهشت در دوران شاه صفویان وجود داشته و در دوره شاه عباس دوم و شاه سلیمان درختان باغ را زیاد کردند . کوشک باغ مربوط به دوران شاه سلیمان صفوی است که در آن زمان باغ تکمیل شد .
باغ هشت بهشت در زمان شاه صفی وجود داشته است و در دوره دو شاه بعدی یعنی شاه عباس دوم و شاه سلیمان بر درختان این باغ زیبا افزودند .
کوشک باغ مربوط به دوره ی شاه سلیمان صفوی است و در آن دوره باغ اصلاح گردید و در سال ۱۰۸۰ هـ. ق به اتمام رسید و به گفته برخی تاریخ دانان باغ هشت بهشت متعلق به هشت سوگلی حرم پادشاه بوده ، که در طبقة همکف 4 نفر و در طبقه اول نیز 4 نفر ساکن بودند .
این بنای دو طبقه با طاق های زیبا و تزئینات بسیار از نمونههای درخشان معماری عصر صفویان به شمار میرود.
بخش مرکزی کاخ هشت بهشت به صورت 4 صفه ساخته شده و ایوان آن رو به شمال است. سقفی که بر فراز این بنای ۴ صفه قرار دارد از مقرنس های گچی خوش رنگ و خوش طرح است.
اتاق های طبقه اول در چهار گوشه عمارت تزیینات گچبری و نقاشی را دارند . در طبقه دوم عمارت هشت بهشت مجموعهای از رواقها و اتاق ها و طاق ها و پنجرهها وجود دارد که بر زیبایی آن میافزایند. طبقه ی اول به راهروها و اتاق های متعددی تقسیم شده اند که هر کدام تزئینات خاصی دارند.
دیوارها با آینههای فراوان پوشانده شدند . سقفهای کاخ با موزائیکهای بسیار عالی پوشانده شدند .
آنچه در این عمارت حائز اهمیت است ارتباطی است که میان فضاها و قسمتهای مختلف آن پدید آمدهاست. این ارتباط باعث شده تا این عمارت در عین تنوع و گوناگونی و تعدد فضا از وحدت و یکپارچگی و تزئینات قابل توجه برخوردار شود.
تزئینات عمارت در دوران صفویه بسیارباشکوه و هنرمندانه بوده به همین دلیل سیاحان بسیاری آن را تحسین می کنند . اما امروزه از نردههای چوب زرنگار و قابها و جامهای بلور و آلتهای شیشهای رنگارنگ ظریف اثری بر جای نمانده ، چرا که در دورههای بعد از صفویه و بخصوص در دوران قاجار تغییرات بسیاری در آن صورت گرفت متأسفانه امروز از نرده های چوب زرنگار و قاب ها و جام های بلور و آلت های شيشه ای رنگارنگ ظريف اثری بر جای نمانده است چرا که در دوره های بعد از صفويه و به خصوص در دوران قاجار تغییرات زیادی پیدا کرد .
این عمارت هشت ضلعی چهارنما که هیچ یک از نماها شبیه دیگری نیست . نمای شمالی نمای اصلی است و وجود استخر در قسمت شرقی تعیین کننده نمای اصلی است. عمارت هشت بهشت دو متر بالا تر از سطح زمین ساخته شده . کاخ هشت بهشت دو طبقه دارد و پله ها طوری تعبیه شدند که از هر طرف به عمارت فوقانی و تحتانی عبور و مرور می شود.
اتاق های طبقه اول در چهار گوشه عمارت تزئیناتی از گچبری و نقاشی دارند در طبقه دوم مجموعه ای از رواق ها و اتاق ها با در و پنجرههای خاتم کاری است. در وسط تالار حوض هشت ضلعی از جنس مرمر معروف به حوض مروارید قرار دارد که این حوض به گونه ای حجاری شده که آب مانند مروارید از سوراخ هایش تراوش می کند.
در اطراف کاخ هشت بهشت پارک زیبا و مجللی ساخته شده که در حال حاضر از مکان های گردشگری مشهور شهر اصفهان است.
امروزه این باغ به پارک تبدیل شده و با شماره 227 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده ، برخی از درختان و حوض ها ، یادآور آن باغ تاریخی هستند که متاسفانه در طی دوره های باشد و کوشک آن به عنوان مکانی تاریخی برای بازدید مورد استفاده قرار می گیرد.
Follow us on social networks
All rights reserved by Shadan Gasht Ariya Co. (Ariya Leader). Copyright © 2018 AriyaLeader.com